• V košíku nemáte žiadne produkty

Kriedovú tabuľu tvorí celá rodina… Zážitok, na ktorý budete vy aj vaše deti spomínať celý život.

Kriedovú tabuľu tvorí celá rodina… Zážitok, na ktorý budete vy aj vaše deti spomínať celý život.

Milí naši,

“Pre rozvoj vzájomnosti medzi rodičom a dieťaťom vždy boli, sú aj zostanú najdôležitejšie pozitívne zážitky zo spoločne stráveného času. Spoločné pozitívne zážitky sú tým, čo posilňuje naše napojenie na rodinu, utvárajú nás a zostávajú v našich mysliach po celý život.

Spoločné hry či prechádzky do prírody sa javia ako zdanlivo banálne. Sú to však špeciálne momenty, ktoré spájajú rodinu, prinášajú zábavu aj uvoľnenie, ktoré potrebujeme všetci.

Ak teda uprednostňujete kvalitne a zmysluplne strávený čas so svojimi deťmi, veríme, že vás poteší náš tip na vyhotovenie vlastnej kriedovej tabule. Do jej tvorby sa môže zapojiť celá rodina. Všetci sa nielen zabavia, ale deti sa aj mnohému priučia, nadobudnú nové zručnosti a zlepšia svoje shopnosti. Spoznajú rôzne techniky aj čo je tavná pištoľ alebo starý dobrý Kanagon - dnes už mnohými zaznávaný či zabudnutý, ale zlepí všetko, čo potrebujete. Je pravda, že niekedy aj to, čo nepotrebujete :)

Naviac, tabuľa ktorú si vytvoria deti samé alebo s drobnou asistenciou rodičov, bude mať pre nich veľkú hodnotu a môžu sa s ňou ďalej hrať a využívať.”



Čo budeme k výrobe funkčnej kriedovej tabule potrebovať sú určite:

  • drevená doska, z ktorej vyrežeme samotnú drevenú tabuľu
  • hrubší výkres alebo kartón potrebný k výrobe formy na tabuľu
  • fixa alebo obyčajná ceruzka
  • nožnice
  • brúsna hubka alebo brúsny papier
  • tabuľová farba na natretie povrchu tabule - my sme použili od značky Balakryl s atestom pre priamy kontakt s potravinami a atestom na detské hračky
  • maliarsky valček na natretie tabuľovej farby spolu s paletkou na otieranie farby
  • rôzne ozdobné prvky na dotvorenie tabule - drevené plátky (kúpite aj v našom e-shope: https://www.montoy.sk/drevene-platky), kamene, bambuľky pom-poms, drevené štipce, rozličné guľôčky, pierka… Fantázii sa medze nekladú :)
  • akrylové farby a štetce na vymaľovanie ozdobných prvkov
  • lepidlo (my sme použili Kanagon)
  • háčik, ktorý upevníme zo zadnej strany tabule a vďaka ktorému budeme môcť tabuľuv prípade potreby upevniť do steny


Pustime sa teda do samotnej výroby :)


1. V prvej fáze je ideálne zapojiť do procesu výroby otecka aj maminu. Z dreva, ktoré nájdete doma je potrebné vyrezať želaný tvar drevenej tabule. Vaša tabuľa môže mať ľubovoľný tvar - kruh, štvorec, obdĺžnik, kvetinka či obrysy zvieratiek… Zvolený tvar si predkreslíme na tvrdšiu papierovú alebo kartónovú podložku a vystrihneme nožnicami. Formu prekreslíme na drevenú podložku a za pomoci priamočiarej alebo kotúčovej píly vyrežeme želaný tvar. Pred samotným natieraním farbou drevenú podložku dôsledne prebrúsime brúsnym papierom alebo brúsnou hubkou, aby povrch dosky zostal dokonale hladký.


2. Na rad prichádza maľovanie dreveného povrchu tabule. Drevenú podložku budeme natierať dvomi vrstvami. Maliarskym valčekom nanesieme hrubšiu vrstvu tabuľovej farby. Ideálne je nachať detičky rozotierať farbu samé. Pri prvej vrstve si potrebujeme dať záležať na vyplnení všetkých pórov v dreve. Asistencia rodiča je potrebná, predovšetkým, pri menších detičkách, až na záver rozotierania, aby na tabuli nezostali stekance. Po nanesení prvej vrstvy odporúčame počkať cca 1 hodinu a nechať farbu zaschnúť. My sme ju tvorili v čase, keď svietilo krásne slniečko, a tak nám na vzduchu v takomto počasí stačila na vyschnutie prvej vrstvy pol hodina.



3. Voľný priestor, kedy sa suší prvá vrstva farby využijeme spolu s deťmi na prípravu a dotvorenie ozdobných prvkov tabule. U nás mali úspech okrem iného kamienky premenené na rybku Nemo, lienku, tulipán či húsenicu…

V zdobení dovoľte popustiť uzdu svojej fantázii, neexistujú v ňom žiadne obmedzenia. Pri maľovaní kamienkov odporúčame pretrieť ich viackrát - dvomi až tromi vrstvami, aby farby na nich boli pekne sýte.

Tip: Druhú vrstvu tabuľovej farby odorúčame naniesť počas prípravy a schnutia ozdobných prvkov. Celý proces výroby tým urýchlime.






4. Keď máme druhú vrstvu farby zaschnutú, môžeme prejsť k zdobeniu. Pripravené ozdoby nalepíme na tabuľu použitím lepidla. Väčšie deti môžu použiť a spoznať tavnú pištoľ.




5. V tejto fáze prichádza na rad opäť otecko alebo zručná mamina. Zostáva nám už len upevniť na tabuľu zo zadnej strany háčik, vďaka ktorému ju môžeme upevniť na stenu. O tom či háčik na zavesenie použijeme, rozhodne každý sám. Tabuľu môžeme nechať umiestnenú len tak voľne v priestore bez vešania.




Ďakujeme!

Ďakujeme za zhliadnutie našich inšpirácií, prípadne za to, ak sa rozhodnete s nami podeliť prostredníctvom nášho e-mailu info@montoy.sk alebo info@montoy.cz o pohľady na vaše výtvory :)

Majte krásne dni plné lásky a radosti zo vzájomnej prítomnosti so svojimi rodinami.


Tím MonToy


www.montoy.sk , www.montoy.cz

https://www.facebook.com/MonToyHracky

https://www.instagram.com/montoysk/