• V košíku nemáte žiadne produkty

"Piklerovej triangel uspokojuje potrebu detí hýbať sa a zároveň rozvíja mozog", hovorí MUDr. Laušová

"Piklerovej triangel uspokojuje potrebu detí hýbať sa a zároveň rozvíja mozog", hovorí MUDr. Laušová

"Triangel je pre deti veľmi atraktívny. Je to aj tým, že každé dieťa má od narodenia silnú potrebu liezť. Predtým, než sa deti naučia rozprávať, učia sa liezť. Je to ich esenciálna potreba smerujúca k poznávaniu. Rozprávanie a rozmýšľanie je na vrchole vývinovej pyramídy, ktorej základ tvorí pohyb. Sú to práve pohybové aktivity, ktoré budujú štruktúru mozgu. Hlavne počas prvých rokov života sa deti potrebujú hýbať."


O svojej osobnej skúsenosti s Piklerovej trianglom a o odbornom pohľade na jeho využívanie, rozpráva MUDr. Mária Laušová:

Keďže ste sa sem dostali, zdá sa, že sa chcete dozvedieť niečo viac o Piklerovej triangli. Preto vám rada predstavím túto nezvyčajnú pomôcku a podelím sa s vami o našu skúsenosť.

Volám sa Mária Laušová a som mama dvoch chlapcov. Okrem toho som aj lekárka a akreditovaná lektorka pohybových hier a psychomotorického vývinu pre deti do 3 rokov. Na Instagrame ma nájdete pod pseudonymom neposedkooo, kde vytváram obsah pre rodičov a ich malých neposedkov. Moja vášeň je zdravie a vývin detí.

Veľmi dlho som rozmýšľala nad kúpou tejto pomôcky. Obávala som sa však, že triangel môjho syna po chvíli omrzí. Veď to poznáte, milí rodičia, koľko zbytočností nám doma leží...

A tak testujeme triangel už takmer rok a stále nás neprestáva baviť. Môj syn ho využíva, dá sa povedať, každý deň. Sú dni, kedy má potrebu len ho preliezať zhora nadol, zošmyknúť sa a hotovo. Iné dni ho zapracuje do svojej fantázie a zabáva sa na ňom naozaj dlhý čas. Je to nikdy nekončiaca hra. Stále inštinktívne vymýšľa nové spôsoby využitia. Raz mu slúži ako preliezačka so šmykľavkou a inokedy zase ako bunker alebo rampa či garáž pre autá...

Triangel je pre deti veľmi atraktívny. Je to aj tým, že každé dieťa má od narodenia silnú potrebu liezť. Predtým, než sa deti naučia rozprávať, učia sa liezť. Je to ich esenciálna potreba smerujúca k poznávaniu. Rozprávanie a rozmýšľanie je na vrchole vývinovej pyramídy, ktorej základ tvorí pohyb. Sú to práve pohybové aktivity, ktoré budujú štruktúru mozgu. Hlavne počas prvých rokov života sa deti potrebujú hýbať. Namiesto kupovania množstva stimulujúcich hračiek im vytvorte izbu, v ktorej im umožníte liezť, šplhať, skákať, podliezať a hojdať sa. Je prirodzené, že deti sa potrebujú každý deň hýbať aj v interiéri, obzvlášť počas sychravých, chladných či naopak počas príliš horúcich dní, kedy trávia vonku len málo času. Triangel uspokojuje potrebu detí hýbať sa a zároveň rozvíja mozog.

Odporúčam vám, aby ste si triangel umiestnili do izby, v ktorej trávite s dieťaťom najviac času. My ho máme v obývačke. Deti tak stále láka k hre a ja ich pri tom s nadšením pozorujem. MonToy nám triangel vyrobil na mieru, a tak nám farebne ladí s interiérom. Majitelia tejto rodinnej firmy si zákazníka vážia. Pokiaľ je to v ich silách, radi vám vyhovejú a svoje výrobky prispôsobia Vašim predstavám. Piklerovej triangel z dielne MonToy je zárukou kvality. Celý je vyrobený z masívneho dreva a dômyselne premyslený, tak aby ostal bezpečný aj pri najdivokejších hrách vašich detí. Keď zablúdite na fóra Montessori skupiniek zistíte, že tieto pomôcky ponúkajú rôzni výrobcovia za polovičnú sumu. Nájdete tam, ale aj komentáre, kde rodičia upozorňujú na to, že po pár mesiacoch im rebriny na triangli praskli pod váhou dieťaťa. Takéto prekvapenie by som veru nechcela zažiť.

Pravdupovediac ľutujem, že sme si ho nezaobstarali skôr, pretože okrem nikdy nekončiacej hry je Piklerovej triangel aj skvelá rehabilitačná pomôcka. Deti si to ani neuvedomujú, ako na ňom rozvíjajú svoje telo. Radi ho odporúčajú aj fyzioterapeuti. Napríklad, keď dieťa šplhá po šmykľavke smerom nahor, naťahuje si lýtko aj achillovu šľachu. Výborné cvičenie pre deti, ktoré chodia po špičkách. Okrem toho sa na ňom zapája celé telo. Počas lezenia sa posilňujú ruky, nohy, chrbát, brucho a sedacie svaly. Chodidlo aj členky dostávajú zabrať. Celá noha sa vďaka „rebrinám“ spevňuje. Deti by mali mať každý deň fyzickú aktivitu, ktorá by mala byť rozdelená na činnosti, ktoré im zrýchlia činnosť srdca (beh, skákanie) a tiež na také, pri ktorých si zvýšia svoju fyzickú silu.

Nezdá sa to, ale dieťa vďaka trianglu zdoláva výzvy, a tým sa učí bojovať so strachom. Cez tento zážitok získava zdravé sebavedomie, čo je pre život nesmierne dôležitá zručnosť. Prvé razy, preliezal môj syn veľmi opatrne, bál sa a zároveň bol vzrušený. Na začiatku je vhodné ukázať dieťaťu ako preliezať cez triangel. Ukážte mu, ako má klásť ruky a nohy. Vaše dieťa sa to rýchlo naučí a za nejaký čas to zvládne s úplnou ľahkosťou bez vašej pomoci. Keď sa dieťa prechytáva počas šplhania dochádza k zlepšovaniu koordinácie oko ruka, oko noha. Pri týchto pohyboch dochádza dokonca ku kríženiu hemisfér. Vďaka tejto stimulácii pravá a ľavá hemisféra mozgu lepšie spolupracujú, dochádza k väčšiemu zapojeniu racionálnej zložky zmýšľania, kontrole činnosti mozgu a ovládaniu emócií. Presne toto chce predsa každý rodič pre svoje dieťa.Používanie rúk aj nôh a zvládanie rôznych vzdialeností medzi rebrinami zlepšuje propriocepciu detí. Vďaka tomu sa zlepšuje schopnosť vnímať polohu vlastného tela a pohybu v priestore.

Častokrát dostávam otázku, či sa o neho nebojím? No veru, zo začiatku mi vlasy dupkom stáli, keď som ho videla zneisteného na vrchole triangla. Teraz sa však už nebojím. Triangel sa stal súčasťou nášho domova. Môj syn sa rýchlo naučil ako ho bezpečne používať a teraz po ňom „lieta ako drak“. Stále však nájde nové spôsoby preliezania, ktoré skúša a testuje. Za celý čas padol iba dvakrát, vždy však pomerne bezpečne.

Som toho názoru, že vďaka trianglu sa dieťa učí, čo si môže dovoliť voči vlastnému telu. Veľmi prínosné pre všetky deti, ktoré sú menej obratné a veľmi bojazlivé. Stanú sa sebavedomejšie a motoricky zdatnejšie.


MUDr. Mária Laušová

@neposedkooo

https://www.instagram.com/neposedkooo/


Ďakujeme!

Ďakujeme za zhliadnutie našich inšpirácií. Budeme vďační, ak sa rozhodnete s nami podeliť o pohľady na vaše deti ako reálne využívajú naše výrobky a prinášajú im radosť. Môžete tak urobiť prostredníctvom nášho e-mailu info@montoy.sk alebo info@montoy.cz

Majte krásne dni plné lásky a radosti zo vzájomnej prítomnosti so svojimi rodinami.

Tím MonToy

www.montoy.sk , www.montoy.cz

https://www.facebook.com/MonToyHracky

https://www.instagram.com/montoysk/